Gradering närmar sig och det kanske är något i en kata som du funderar på hur det ska göras, se ut, vilken takt, vart ska kiai vara?

Alla har vi saker och detaljer vi kan träna och bli bättre på, även de som tränat karate i många år och har graderat till svart bälte tränar på Heian kator.

Heian betyder ”fridfullt sinne” och är en serie av fem kata, som tillhör basen i Shotokan men finns inom de flesta karatestilar och kallas då ofta för Pinan.

På videon här så kan du se några av världens bästa kata-utövare göra våra kator: Heian Nidan, Heian Sandan, Heian Yondan och Heian Godan., som är våra grundkator i vår stil Shotokan. Den första av de här fem grundkatorna Heian Shodan är inte med, men kan ses här på vår webbsida – Heian kata

Visst är det imponerande! Snabbhet, blick, fokus, balans och precision.

Men slarva inte med att göra teknikerna i din kata för att göra det snabbt, utan gör klart varje teknik innan du börjar på nästa. Det ska vara tydligt! Snabbheten kommer ju mer du tränar. Även de långsamma delarna är viktigt i katan, takten och tempot med växlingar mellan långsamt och snabbt.

Varje kata har också sina huvudmoment och fokus som man tittar extra noga på vid gradering och tävling. Om du inte vet vilka, så frågar du din tränare nästa gång du är i dojon på träning.

Det är viktigt att du fortsätter att träna vidare på de kator som du redan har graderat till, då de här katorna är grunden och basen till flera andra mer avancerade kator som du kommer att prova på och träna längre fram, om du inte redan har gjort det.

Alla Heian fem kator finns att titta på här på vår webbsida – Heian kata

Träna på Heian kator
Märkt på:        

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

trovingerjulieann ruesch_chase@mailxu.com