Självförsvar med tom hand

Namnet karate kommer från kara och te, de japanska orden för ”tom hand” och är en kampsport som räknas till den japanska budon. Karaten kommer ursprungligen från ön Okinawa söder om Japan. Ön Okinawa i kinesiska havet blev ofta utsatt för invasioner på grund av sitt strategiska läge. Under 1600-talet ockuperades ön av japanerna som bestämde att bara samurajerna fick bära vapen. Karaten blev då ett sätt för öns invånare att skydda sig mot de inte alltid välvilliga svärdkrigarna och fick läras ut i hemlighet av mästaren, sensei, till hans elev, deshi.
Stridskonsten tros ha sitt ursprung i Kina runt 500 före kristus, då en indisk munk slog sig ned i det kinesiska klostret Shaolin och lärde där ut ett antal övningar som hade etisk och filosofisk grund. När munkarna tyckte det blev långtråkigt att bara meditera införde han fysiska övningar. Karaten fördes sedan till ön Okinawa av kineserna.

Sensei Gichin Funakoshi

Mannen bakom den moderna karaten är Gichin Funakoshi, (1868-1957). Han växte upp på ön Okinawa och började träna redan som barn. Han bildade en egen skola i början av 1900-talet och på 1920-talet spred han sina kunskaper till de japanska huvudöarna. Funakoshis form av karate kallades Shotokan karate och ställer höga krav på utövarnas teknik.

Ingen har betytt mer för utvecklingen av karate än Gichin Funakoch, som gjorde den populär och tillgänglig för allmänheten. Han utvecklade träningen och förenklade teknikerns så att både gamla och unga, kvinnor och män, kunde utöva karate.

Japan Karate Association

1933 organiserade Japans Utbildningsdepartement en kampsportsuppvisning i Tokyo. Funakochi var då ordförande i ”Okinawa Association of the spirit of Martial Arts” och fick visa upp Okinawa Karate. Uppvisningen blev en stor succé och flera universitet blev intresserade av att lära ut Funakoshis karate. Funakochi startade då en egen dojo och blev instruktör för flera av universitens karatelag. 1948 bildades Japan Karate Associatio, JKA, där Funakochi blev huvudinstruktör fram till sin död 1957, då han var 88 år.

Masatoshi Nakayama

Masatoshi Nakayama är den som såg till att karaten vidareutvecklades i Funakochis anda.

Sensei Masatoshi Nakayama

Han utvecklade nya träningsmetoder och skrev 20 böcker om Shotokan karate. Nakayama föddes 1913 i en samurajfamilj i Kanazawa i Japan och kom första gången i kontakt med karate när han började på Takoshoku Universitet 1932. På universitetet fick han träna för Sensei Funakoshi vilket kunde vara intensivt.

Träningen kunde bestå i att utföra samma kata 50-60 gånger och slå 1000 slag på en makiwara, en speciell anordning för att träna slag på.

Nakayama tränade upp till fem timmar per dag samtidigt som han läste historia och kinesiska. Efter kriget blev Nakyama teknisk direktör i JKA och lade därmed upp träningprogrammet för instruktörerna. Nakayama har gett ut flera böcker: ”Dynamic Karate”, 1965, “Best Karate, 1977, fem delar av “The Karate katas” och “Superior Karate” som kom ut i elva delar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

vierra_sofia@mailxu.com apalategui@mailxu.com