Phuong tog silver med katan Sochin.

Det japanska tecknet för kata  betyder ”form” eller ”mönster”. Kata är det ursprungliga sättet att träna karate där du försvarar sig mot flera tänkta motståndare. Eftersom en karateutövare alltid ska visa respekt och artighet mot sin motståndare börjar och avslutas alltid en kata med en bugning.

Varje rörelse har en funktion och mening och varje kata är utformad för att lära ut särskilda tekniker, rörelser, ställningar och strategier för att försvara sig mot olika attacker. 

Det tar mycket lång tid att lära sig utföra en kata helt perfekt. Till och med de enklaste katorna är en utmaning efter många år av träning.

Du får börja med att lära dig mönstret och teknikerna, sedan tränar du katan tills rörelserna sitter i ryggmärgen och tekniken finslipas. Först då kan du utöva katan.

Du måste utöva varje kata som om du är inblandad i en riktig kamp, med kämpaglöd, kraft i slag och blockeringar, rätt känsla och tajming.

Ursprungligen var det femton kata som Gichin Funakoshi förde med sig från Okinawa. Funakoshi menade att dessa femton kata (jugo kata) var tillräckligt för att skapa ett komplett system.

Nakayama införde senare ytterligare elva kata i Shotokan. Han dokumenterade alla Shotokan kata i sin bok Best karate. Tyvärr hann han inte slutföra arbetet med boken före sin död. Kata Jiin hanns inte med och senare ströks denna kata från det officiella JKA programmet.

Listan nedan visar de officiella JKA kata. De femton första är Funakoshis ursprungliga Jugo kata. De efterföljande är införde av Nakayama.

 1. Heian Shodan 
 2. Heian Nidan
 3. Heian Sandan
 4. Heian Yondan
 5. Heian Godan
  Här kan du se de fem första Heian Kata
 6. Tekki Shodan
 7. Tekki Nidan
 8. Tekki Sandan
  Här kan du se Tekki Kata
 9. Bassai Dai
 10. Kanku Dai
 11. Enpi
 12. Jion
  Här kan du se ”The Big Four Kata”
 13. Hangetsu
 14. Jitte
 15. Gankaku
 16. Nijushiho
 17. Meikyu
 18. Bassai Sho
 19. Kanku Sho
 20. Sochin
 21. Gojushiho Sho
 22. Gojushiho Dai
 23. Unsu
 24. Chinte
 25. Wankan
 26. Jiin (ej med i det officiella programmet)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

bacurin.eileen@mailxu.com