Vanliga frågor

Vad är karate?

Karate är en kampsport och ett system för självförsvar som utvecklades för hundratals år sedan på ön Okinawa i Japan,men som är starkt influerad av en ännu äldre tradition från Kina. Bokstavligen betyder karate-do ”den tomma handens väg”, och betyder att utövarna inte använder vapen, utan bara händer, fötter och kropp för att attackera och försvara sig. Ändå är Karate mycket mer än bara fysik och teknik. Det bygger på en stor filosofisk och andlig tradition enligt Bushido och zen-buddistiska principer. Genom hård träning utvecklar karate inte bara kroppen, utan också ditt sinne och din karaktär. 

Vad är syftet med karate?

Det yttersta syftet med karate inte god fysik eller att vinna matcher, utan utvecklingen av balans, harmoni, andlig och fysisk styrka genom strikt, disciplinerad träning. Karateträningen ger dig på ett naturligt sätt ökat självförtroende, öppenhet, frid och känsla av helhet som kommer att berika ditt liv också i vardagen.

Vad är JKA?

Med medlemmar i över 100 länder är Japan Karate Association (JKA), världens största och mest prestigefyllda karateorganisation och den enda organisation som är officiellt erkänd av den japanska regeringen som en sammanslutning för att främja av karate. JKA är också ”The Keeper of Karate’s Highest Tradition” – alltså den organisation som ska se till att bevara den sanna karatetraditionen och uprätthålla den sanna själen i konsten karate i linje med Bushido (samurajens väg). JKA:s uppdrag är att främja vägen för karate hela världen och se till att den förblir trogen den ursprungliga filosofin. Detta har varit JKA:s uppdrag sedan organisationen bildades 1949.

Vilken typ av karate lär JKA?

JKA är den allmänt erkända arvtagaren till karatetraditionen Shotokan som utvecklades av mästaren Gichin Funakoshi och kännetecknas av kraftfulla tekniker.

Vad är Shotokan karate?

Shotokan Karate är en av de största karatestilarna i världen idag, och en av de mest traditionella. Den infördes i Japan av mästaren Gichin Funakoshi från Okinawa. Stilen har stort fokus på kihon (grundtekniker), kata (form) och kumite (sparring) och har utvecklat en rad kraftfulla och dynamiska tekniker. Beteckningen ”Shotokan” härstammar från ”Shoto”, som var pseudonymen mästaren Funakoshi använde sig av när han skrev poesi. JKA har förfinat Shotokanstilen ytterligare och har skapat en unik stil inom shotokanfamiljen. Styrkan i denna stil visar sig gång på gång: JKA har i särklass flest guldmedaljörer i både japanska och internationella mästerskap för alla stilar.

Vad är JKA:s filosofi i karate?

För JKA är karate inte bara en sport eller handlar om poäng på tävlingar, det är en livsstil baserad på Bushido. I sann karate måste hela människan utvecklas – kropp, själ och ande samtidigt. Genom intensiv träning kan de fysiska och mentala aspekterna i karate föras samman. Resultatet är en naturlig, avslappnad teknik, ökat självförtroende, ödmjukhet, öppenhet och frid som enbart kan uppnås genom kropp och själ i perfekt harmoni. Detta är kärnan undervisningen av Zen, med stöd av Bushido, och en hörnsten i JKA:s karatefilosofi.

Kan vem som helst träna karate?

Ja! Det enda verkliga kravet är att träna disciplinerat, hårt och träna tålmodigt. Så länge engagemanget finns där, passar karate alla, oavsett ålder, kön eller etnisk bakgrund.

Måste jag vara i utmärkt fysisk form för att börja med karate?

Inte riktigt. Eftersom karaten gradvis kommer att förbättra din kondition allteftersom du utvecklas är ditt utgångsläge mindre viktigt än det arbete du lägger ner på vägen. JKA har fokus på de traditionella grunderna och rätt form vilket gör det enkelt för nybörjare att träna tillsammans med erfarna personer, men ändå utvecklas i sin egen takt och på sin egen nivå. Om du har ett sämre utgångsläge, kommer dina framsteg i början att ta längre tid, men allteftersom din kondition förbättras kommer kommer du också att avancera i snabbare takt.

Vad förväntas av mig som karate-elev?

Fyra saker. Du förväntas vara engagerad i din karateträning och delta i lektioner regelbundet. Du förväntas ge max under karateträningen och arbeta hårt med dina övningar. Du förväntas visa respekt, ödmjukhet och artighet i enlighet med karatens mångåriga tradition. Och naturligtvis måste du betala din medlemsavgift och andra avgifter.

Vad kommer utbildningen att innebära?

En typisk karateträning börjar med en omfattande uppvärmning, följt av olika övningar. Övningarna är indelade i tre huvudkategorier: Kihon (grundtekniker), där du lär dig de grundläggande blockeringar, slag, sparkar, ställningar med mera. Kata (form), där man tränar på att komma ihåg de olika grundteknikerna i ett visst mönster och kumite (sparring), där dina kihon- och katatekniker matchas mot en riktig motståndare. Ju högre upp i graderna du kommer desto svårare blir övningarna. Du får också lära dig en del teori, dojo-etikett och de mer filosofiska aspekterna av karate.

Vilka är fördelarna med traditionell karate träning?

Karate har enorma fördelar för kropp och själ. Fysiskt är karate bra för hjärtat, stärker skelettet, bygger muskler, skapar uthållighet, utvecklar koordinationen, och gör kroppen mindre känslig för sjukdom och skador. Mentalt, hjälper karate att utveckla tålamod, disciplin, uthållighet, förståelse och öppenhet, samt koncentration och fokus. Andligt utvecklar karate självförtroendet, självkontrollen och ger ökad lugn och frid

Hur lång tid tar det att lära sig karate?

Det är verkligen upp till dig. Ju mer du tränar, desto mer kommer du att förbättra dig under hela livet. Det finns ingen gräns i att behärska karate, ingen ”slutdestination” där du är fullärd. Det finns dock riktmärken på vägen. I JKA mäts dina framsteg genom graderingar och olika bälten (9 – 1 kyu ). Efter det får du ett svart bälte, och framsteg genom en annan typ av grader (1-10 dan). En elev utan tidigare erfarenhet måste träna i minst fem år för att ta svart bälte. Det tar sedan flera år att nå varje efterföljande dan . Vid den nivån kommer du att se att karate är inte bara något att lära utan också att leva. Och det tar en livstid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

scotland@mailxu.com saras.hlb