mirokatta
Ann och Katarina tillsammans med Miroslav Unic 6 dan, landslagstränare i kata.

 

Onsdagens första träning gjorde vi uppdelade i grupper. Alla brunbälten fick träna kata med sensei Bura och vi hann gå igenom Heian shodan, nidan, sandan och yondan och träna bunkai på dem. I Heian shodan tränade vi bunkai på teknik 4, där motståndaren håller i armen och du drar dig loss genom att föra handen nedåt och hämta kraft från kroppen. I Heian nidan tränade vi teknik 1, 2 och 3 som är blockering av två jodan-tsuki och bryta av armen. Vi gjorde också bunkai på teknik nummer 16 och 17, där vi blockerar ett chudan-slag, tar tag i armen och sparkar den uppåt. I Heian sandan tränade vi teknik 12-17 där vi blockerar slag med furi-empi. Viktigt att det syns i katan och att slaget efteråt – uraken sokumen tate mawashi uchi går på insidan av armen.

Sensei Bura betonade också vikten av ”Tatami kake lo” (inte säker på stavningen). Det handlar om de fina tatame-mattorna som görs i japan där man syr stygnen – ett långsamt och två snabba. Detta är den takt vi ska ha i Heian shodan när vi gör tre age-uk och oi-tsuki.

Tuff sparkträning för svartbälten
Svartbältena hade en svettig träning med sensei Leslie Jensen där de gick igenom vikten av hikete. Sedan var det tuff sparkträning med mycket övningar för att få till en bra yoko-geri kemomi. De körde också kiba-dashi till zenkutsu-dashi och gyaku-tsuki med rätt tajning.

På eftermiddagsträningen var det mer Heian-kata, Tekki Shodan och Bassai dai för brunbältena. Bura berättade att den viktigaste tekniken i Heian godan (mizu nagare kamai) betyder ”vatten som strömmar” och att det är därför som armen ska slutta lite nedåt.

På kataträningen med Miroslav Unic 6 dan var det träning i Jion och Kanku sho. Miro gick igenom grundligt med bunkai.

Mer hastighet – lägrets tema
På kvällsträningen tränade alla brunbälten med Edo Stejerer 6 dan och det blev övningar i snabbhet och explosivitet. från kamae drog vi snabbt upp främre knät och sedan fram oi-tsuki. Sedan en övning där vi böjde knäna djupt ner och snuddade i marken, sedan snabbt upp och fram age-uke och gyaku-tsuki, sedan ner igen, skifta sidan och samma sak igen. Det var också snabbhet i starten på några Heian-kata. Vi gjorde sedan kihon framåt i zenkutsu-dashi soto-uke, uche-uke och gyaku-tsuki. Sedan var det Ju ippon kumite, med mycket kraft och träning på rätt avstånd och att döda din motståndare med blicken. Vi avslutade med Bassai dai.

Nu är det bara fyra pass kvar!

 

Nio pass avklarade på JKA:s sommarläger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

masuccisiobhan@mailxu.com demarce@mailxu.com