Ett hundratal karatekas från Åsele till Helsingborg är med på lägret.
Ett hundratal karatekas från Åsele till Helsingborg är med på lägret.

 

Vi har klarat oss igenom den tredje dagen på JKA:s sommarläger i Malmö i den 28-gradiga värmen. Det var många som nämnde orden ”nära döden upplevelse” efter det sista kvällspasset och det stämmer helt och hållet med verkligheten. Landslagstränaren i kumite, sensei Robert Tegel 4 dan hade fått order från Ted Hedlund ”att köra skiten ur oss”. Det var tempo 100 procent i 1,5 timme och Sean och jag (Katarina) hade knappt hunnit få i oss vatten från passet före. Nionde karatepasset på tre dagar och bastuvärme i lokalen. Det blev mycket kizami-tsuki med och utan steg in och många andra kumite-övningar.

På dagens första pass med Bura körde vi igenom alla Heian-katorna från 1-5 och han gick igenom bunkai på de viktigaste teknikerna. Vi fick bakläxa på Yoi, eftersom jag rörde händerna efteråt på något sätt. – It’s not our stile, sa Bura, och visade. Jag försökte men gjorde samma sak igen. – You did it again…”. Ibland vet huvudet men kroppen gör annorlunda.

Viktiga tekniker som vi övade på var ”ta loss fathållen hand” i Heian Shodan, bryta av armen i Nidan (slaget ska vara mitt på armbågen enligt  Bura). Han sa också att sparken i typ teknik 18 eller något inte skulle vara en mae-geri utan något som jag tror han kallade mae-keage. Med fotsulan upp för att sparka bort en arm om jag förstod det hela rätt. Vi gick också igenom block och slag innanför arm i Sandan, tajming eller kime som Bura kallar det när allt är samtidigt i Yondan och i Godan tränade vi på hoppet och gick igenom de sista teknikerna med slag mot insidan av låret.

På dan-träningspasset på eftermiddagen var det genomgång av Bassai Dai. Han gick igenom de viktiga teknikerna och kom med några nyheter som ingen kände igen. Bland annat snabb uche-uke i starten med stöd av andra handen – inte hämta långt bak. Inte hålla armen rakt ut i teknik 11 utan böjd arm före soto-uke. Vi fick träna denna teknik två och två och blockera mae-geri och kasta iväg.

De som ska gradera sig till Shodan blev oroliga och undrade vad som gäller i de olika teknikerna eftersom de lärt in annorlunda. Men när de frågade en annan sensei fick de svaret – gör som ni brukar…

 

Tuffaste dagen hittills

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ruesch@mailxu.com