Gruppen som var med på träningslägret i Fagersta 10-11 oktober 2015.
Gruppen som var med på träningslägret i Fagersta 10-11 oktober 2015.

 

I helgen var fem personer från Karlstad och två från Hagfors Karateklubb på träningsläger i Fagersta, där vi fick sammanlagt sex timmars bra och varierad karateträning. Vi började lördagen med kihonträning med sensei Bengt Karlsson 3 dan. Vi tränade slag framåt och blockeringar bakåt, där vi turades om att bestämma vilka tekniker vi skulle utföra. Kul grepp! Vi tränade på att låta höften jobba i alla tekniker och att inte överdriva tillbakadraget av höften i gyaku-zuki. Sedan körde vi katan Taikyoku Shodan fast baklänges – alltså blockering bakåt och slag framåt. Brun- och svartbälten bytte ut teknikerna mot kizami-zuki, uche-uke och oi-zuki. Lite knivigt i vändningarna, men bra för koncentrationen!

Karlstads- och Hagforsgänget.
Karlstads- och Hagforsgänget.

 

Andra timmen var det ett tempofyllt kumitepass med sensei Tony Frännfors 2 Dan. Vi tränade i par på att undvika kisami-tsuki på olika sätt och kontra med slag eller spark. Sedan gjorde vi nagashi-tsuki följt av gyaku-tsuki där vi tränade på att slå två gånger, så att vi gick in och sedan ut ur ”den farliga zonen” efter varje slag. Sedan blev det kataträning med sensei Shiro Biravand, 2 dan, där vi gjorde Heian-kator med fokus på tajming, andning, vridning av hand och fotnedsättning samtidigt. Vi tränade också på spänning i händerna i Heian Yondan, shoto-uke och början på Tekki Shodan. Inga ”döda fiskar”.

Sist på dagen blev det Jo-stav med vår egen Dag Syversen 4 dan, ”Kuma ha” Björns stil – de fem kator som togs fram av sensei Björn Grünstein 6 dan, eftersom det är bra att ha någon annan sysselsättning vid sidan om karaten. En tradition som vi tycker att det är roligt att behålla i klubbarna. Vi gick igenom kata 1-3.

På kvällen blev det god mat på den grekiska kolgrillen.

 

Gustav och Emma mår gott efter pizzabuffé och efterrätt med mycket grädde.
Gustav och Emma mår gott efter pizzabuffé och efterrätt med mycket grädde.

 

Ann gör sig tung.
Ann gör sig tung.

På söndagen blev det mer kihon-träning med Bengt, och vi fortsatte med olika kombinationer framåt och bakåt där vi turades om att bestämma nästa teknik. Vi körde också slag eller sparkar framåt och blockeringar bakåt, valfri teknik snabbt på räkning. Vi tränade också på att slå och blockera så sent som möjligt samtidigt med fotnedsättning och inte förbereda tekniken så långt i förväg.

Efter det blev det kata-träning med Shiro igen, där vi fick öva på att ha rätt tyngdpunkt och stå i en fast förankrad ställning. Vi fick träna på att lyfta varandra och märkte hur mycket tyngre vi blev när vi slappnade av på rätt sätt. Sam fick på ett väldigt smärtsamt sätt lära sig att man ska knipa ihop insidan av låren och hela ställningen i zenkutsu-dashi, så att en kin-geri inte träffar ”det käraste”. Sista kata blev Tekki Shodan.

Passet avslutades med medicinsk Qi gong där vi gick igenom en serie rörelser som fick qi (livsenergin) att röra sig i kroppen. Vi kände oss skönt avslappnade efteråt. Dagen avslutades med Jo-stav, där dag gick igenom de två sista katorna.

 

Shiro instruerar hur man spänner ställningen för att sparken inte ska komma in.
Shiro instruerar hur man spänner ställningen för att sparken inte ska komma in.

 

Shiro visar rätt tyngpunkt på Sam.
Shiro visar rätt tyngpunkt på Sam.
Träningsläger med kihon, kata och lite qi gong

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

powroznik.darcie@mailxu.com heasliphlb@mailxu.com