Björn instruerar försvar med yoko-empi
Björn instruerar försvar med yoko-empi

 

Det viktigaste i karate är inte som i andra idrotter, nästa tävling eller svart bälte om tre år. Det är nästa teknik. Att ha all koncentration på nästa teknik och utföra den med kraft och precision, det är karatens mål. Under två dagars träningsläger med sensei Björn Grünstein, 6 dan, har vi tränat på att göra varje teknik så bra som möjligt. Det har varit fokus på grundtekniker och kihon, vilket alltid är väldigt roligt och nyttigt.

Kihon och övning med motståndare
På lägrets första dag tränade vi mycket basic, gyaku-tsuki med höftvridning och ströckt ben. Sedan körde vi lite kombinationer med blockeringar som age-uke, soto-uke och gedan barai. Vi tränade sedan två och två där vi försvarade oss på olika sätt med hjälp av gedan barai och kontring. Vi gjorde sedan mer kombinationer av kihon; soto-uke och kiba -dashi och yoko-empi följt av zenkutsu-dashi och gyaku-zuki. Vi tränade på full kraft i varje teknik och att utnyttja framåtrörelsen. Sedan tränade vi gyaku-tsuki följt av kokutsu-dashi ock shuto-uke och sedan zenkutsu-dashi och gyaku-zuki.

Två och två fick vi sedan träna olika sätt att försvara oss med shoto-uke och att bryta attacken genom att gå in med hela kroppskraften och fälla motståndaren.

Doni fäller Gustav

Förvar med vandringsstav – Jo

Vi avslutade dag ett med Heian Nidan och sedan Jo-stav för de som ville.  Jo-träningen är svår eftersom det är lite nytt för oss, även om vi har tränat extra på söndagarna, men det är kul. Jag visade mina söner när jag kom hem hur ”tanten” försvarar sig mot en knivattack genom att slå kniven ur handen på ligisten, stöter till i magen, slår över knäskålarna och avslutar med ett hårt slag mot huvudet. De blev rätt imponerade faktiskt:-)

Grundtekniker och Kata på söndagen
Lägrets sista dag fortsatte vi med kihon – och kombinationen gyaku-tsuki, kizami-tsuki och steg framåt Kizami-tsuki. Vi tränade samma sak mot vägg för att öva kontroll och kraft i slaget. Vi körde också uschi-uke, kizame-tsuki och gyaku-zuki. Vi körde sedan igenom samtliga heian-kator, tekki shodan och bassai dai. Vi avslutade med Jo-träning och de fyra första katorna.

Fysikens lagar i karate
Vi fick också testa olika sätt att slå och blockera för att se vad som gör att du får styrka. Kraften ska gå i motsatt rikting mot slaget. Intressant också att se hur böjda fingertoppar i shuto-uke, får dig att bli så mycket starkar än om du har raka fingrar.

Ett jättebra och lärorikt läger som vanligt med Björn. Hoppas att så många som möjligt tar chansen och följer med till Gävle den 15 december!

 

 

Greven svingar sin Jo

 

 

Viktigast i karate – nästa teknik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

blickerhlb@mailxu.com tinnesharriette