Idag, söndag blev det två träningpass. Vi började med den ordinarie söndagsträningen på idrottshuset, som vi ägande helt åt att lära oss hantera Jo eller Kuma-ha Jo-jutsu, som tekniken kallas. ”Kuma” betyder Björn och det är alltså sensei Björn Grünstein, 6 dan som satt ihop ett system av fem kator med Jo (en vandringsstav av ek). Det ska inte förväxlas med budoarten Jodo, som är något annat. Först fick vi lära oss grundtekniken i hur man håller Jo:n och olika slag, sedan tränade vi på samtliga fem kator. Det gick inte bra – men vi blev i alla fall lite bättre:-)

Klubbutbyte och besök på Kronoparken
Klockan två bar det av till Karlstad Kampsportförening och deras dojo på Kronoparken.  Klubben hade bjudit in oss till ett kunskapsutbyte, där vår sensei Dag Syversen, 4 dan, lär ut hur vi inom karaten utövar och tävlar i kumite. Karlstad Kampsportförening tränar kampjujutsu och har i sin tävlingsform, även stående kumite. Dag lärde ut skillnaden mellan att tävla i Ippon Shobu (den klassiska JKA Shotokan-stilen), där det räcker med ett perfekt utfört slag för att vinna. och WKF-kumite, där det utdelas fler poäng och en match kan pågå länge. I vår tävlingsstil måste sex kriterier vara uppfyllda för att ett slag ska ge full poäng: Form, tajming, attityd, kraft, rätt avstånd och zanshin (medvetenhet).

Sedan gick Dag igenom hur man slår en bra gyaku-zuki genom att ta hjälp av höften, klassisk kamae dashi-ställning med armbågarna tätt mot kroppen och höjd gard. Vi tränade också att röra oss framåt genom att lyfta på framfoten och bakåt genom att lyfta på bakfoten. Sedan körde vi två och två ochtränade på att röra oss och hålla rätt avstånd.

Michael och Ibra i kamae dashi vid ett tidigare tillfälle.
Ibra kunde inte vara med på dagens träning
eftersom tandläkaren skulle laga hans utslagna tand.

 

Rolig kumiteträning med gyaku-zuki
Vi fick sedan utveckla träningen två och två i fem steg. 1. Låta gyaku-zukin träffa. 2. Röra sig lite bakåt så att den andre missar. 3. Blockera slaget. 4. Gå framåt och möta slaget innan det når fram. 5. Valfri försvarsteknik. Det var rolig kumiteträning och Karlstad Kampsportförening var ett trevligt gäng. Väldigt positivt och lärorikt även för oss att ha utbyte med andra stilar. Bra också för Ibra och de andra i klubben som tävlar och behöver fler olika personer att träna med. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete!

 

Kul träning med Karlstad Kampsportförening

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jervis-noemi dase-tasia@mailxu.com