Katarina, Michael och Dag på Fagerstalägret
Katarina, Michael och Dag på Fagerstalägret

Medan ungdomarna i klubben gjorde succé på Heian Cup, harvade ”gamlingarna” på i Fagersta under ledning av Björn Grünstein, 6 dan. Vi startade med olika grundtekniker med fokus på höftrörelsen – gyaku-zuki följt av valfri blockering och gyaku-zuki både framåt och bakåt. Sedan blev det kumiteträning och bra tips på hur man som instruktör kan lägga upp kumite-träning i olika steg, utan att själv behöva vara bäst och snabbast. Vi tränar alldeles för lite kumite i våra klubbar generellt sett, sa Björn som vill att det börjar redan med nybörjarna. Sist körde vi fem valfria attacker där motståndaren kunde välja att blockera och kontra, gå fram och kontra innan slaget träffar eller gå åt sidan.

Empi och Hangetsu
På lördagen fick vi lära oss Empi och gjorde mycket bunkai på flera av teknikerna i katan. Hangetsu är en betydligt svårare kata som vi tränade under söndagen. Hangetsu betyder halmåne – och beskriver de halvmåneformade stegen i katan med fötterna inåt, som kallas hangetsu-dachi. Katan har också mycket fokus på andningen och växlar mellan långsamma och snabba tekniker.

Greven tränar Jo
Greven tränar Jo

Jo-träning
Det blev också träning med Jo-stavarna båda dagarna och alla fem katorna. Ingen hade tränat Jo så mycket att det flöt på, men Björn har gjort en instruktions-dvd som finns i klubben för den som är intresserad.

På lördagskvällen gick vi ut och åt på Kinarestaurangen Dragon Palace. Vi fick lära oss en hel del om japansk historia och svärdkonst när Björn berättade om ett av sina intressen nämligen gamla japanska samurajsvärd, som han samlar.

 

Empi, Hangetsu och mycket bunkai på Fagerstalägret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

hevessy_bernice@mailxu.com