Den gångna helgen var åtta klubbmedlemmar i Gävle på upptaktsläger med sensei Björn Grünstein, 6 dan. Vi har en hel del nya kunskaper med oss hem – men också värkande muskler och leder. För det var hård träning i upp till tre timmar per dag. Uppslutningen var bra, det var säkert 25-30 personer som deltog från Gävle, Fagersta, Karlstad och Bollnäs mm.

Haito – med kraft från axeln
Den första dagen fick jag lära mig en ny teknik som vi aldrig gjort förut, nämligen ”haito” – en attack med sidan av handen, till exempel mot tinningen. Om jag förstått instruktionerna rätt så hämtar det slaget inte kraften från höftrörelsen utan från axeln. Vi gjorde en serie slag med kizami-zuki, gyaku-zuki, uraken och haito. Vi tränade i par, först stod den andre bara still, sedan blockerade vi och sedan gjorde vi teknikerna i vilken ordning som helst så att det var svårare att hinna med och blockera. Jag gick mot ett brunbälte (från Gävle tror jag) som uppmärksammade mig på att jag riktar blicken fel – i bröstet på motståndaren. Även Ann har uppmärksammat mig på detta tidigare. Jag tränade på att hålla ögonkontakt och märkte att det var mycket lättare då att avläsa motståndarens nästa teknik.

Hård sparkträning
Sedan tränade vi sparkar och att träffa rätt. Vi gjorde mae-geri, mawashi-geri och yoko-geri. Tyvärr lyssnade jag och min partner dåligt på instruktionerna och vi gjorde onödigt många sparkar. Istället för 1, 2 3, 4 och 10 mawashigeri på raken gjorde vi 1-10. Så går det när man inte lyssnar ordentligt…
Jag fick lära mig att benet man står på när man gör yoko-geri inte ska vara sträck utan böjt. Det var svårt.

Heian Sandan och Meikyo
Lördagens kata var Heian Sandan och Meikyo. Vi körde igenom Heian Sandan flera gånger och fick lära oss bunkai för varje teknik. Meikyo har vi gjort på några läger tidigare och de flesta av oss från Karlstad kunde hänga med i mönstret. Hur det gick med tajmingen däremot vet jag inte:-)


Gradering på söndag
På söndagen kunde jag knappt äta något frukost för jag var så nervös inför graderingen. Ibra, Oskar och Sean övernattade i dojon och bad mig smuggla med lite frukost från hotellet. Jag virade in smörgåsar och ägg i servetter – men när jag kom till dojon hade de redan ätit frukost från Statoil. Alla var laddade inför dagens begivenheter. Efter två timmars träning, bland annat med slagtekniker och mer bunkai på Heian Sandan och Meikyo så var det dags för Oskar Sean och mig att visa upp våra graderingskator. 25 personer ställde sig runt väggarna och stirrade på oss. Sensei Björn Grünstein satt längst fram med granskande blick. Jag fick börja med Heian Yondan. Jag gjorde så gott jag kunde, men Björn var inte helt nöjd. Jag gjorde lite fel när jag gick fram i zenkutsu-dashi och knäade motståndarens skalle. Tack och lov klarade jag graderingen ändå och fick mitt blåa bälte.
Sedan var det Seans tur och han fick göra både Tekki Shodan och Bassai dai. Han gjorde väldigt proffsigt ifrån sig och fick speciellt beröm av Björn för sin Tekki. Även Oskar gjorde en jättebra Heian Sandan. Sean fick brunt 2 kyu och Oskar grönt vuxen-bälte 6 kyu.

Hemresan

På vägen hem från Gävle kunde jag äntligen slappna av och somnade i baksätet på Magnus bil. En stor eloge till Magnus och Greven som körde oss alla hela vägen. Jag hade ju tänkt köra först med var ärligt talat mer nervös för att köra bil hela vägen än för graderingen. Det säger något om hur osäker jag är som bilförare…

Katarina

Kul och lärorikt upptaktsläger i Gävle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

sumida@mailxu.com