Dag, Ann, Ellen Katarina och "Greven" på sommarträningen
Dag, Ann, Ellen Katarina och "Greven" på sommarträningen

I torsdags hade vi sista sommarträningen och nästa vecka är det full fart igen på de ordinarie tiderna. Sommarträningen har varit rolig och omväxlande; som alltid har sensei Dag ett nytt spännande upplägg varje gång, som gör att det aldrig blir tråkigt.  I sommar har det varit mycket fokus på höften och vi har tränat en hel del sparktekniker.

Höftträningen har fokuserat mycket på själva höftvridningen och att få höften att jobba själv utan att överkroppen hjälper till, vi har tränat vridning av höften i zenkutsu-dashi följt av hård gyaku-zuki med kime. Främre knät ska vara fast förankrat i golvet och får inte svaja fram och tillbaka och andningen ska hjälpa till att få rätt tajming mellan slag med kime och avslappning.

Några gånger har vi kört kumite-övningar i par med gummiband runt höften, där det gäller att ta ett snabbt steg in med bakre foten och slå en stark gyaku-zuki med höfttajming. Vi har också tränat en hel del sparktekniker med fokus på knädrag i rätt höjd och riktning beroende på spark och snabbt tillbakadrag. Vi har gjort både mae-geri, mawashi-geri (på både det japanska och europeiska sättet), yoko-geri och yoko-keage.

Kator i sommar

På sommarträningen finns alltid möjlighet att få lära sig andra lite svårare ”svartbältes-kator”. Vi har bland annat provat på Wankan – shotokans kortaste kata. Det har också blivit lite Bassai dai och Jion. Sedan har det blivit en hel del fokus på Tekki Shodan. En träning fick vi även lära oss Tekki Nidan, som på minner mycket om Shodan i upplägget (samma mönster i båda riktningarna på en rak linje).

Nyheter från sommarlägret

Phuong var med på JKA:s årliga sommarläger nere i Malmö och kom hem och tvingade oss att göra ”plankan” för att vi skulle bli starkare i bålen. Plankan var tydligen ett genomgående tema på årets läger. Han hade också med sig övningar som fokuserade på benen och ställningen som ska vara fast förankrad i golvet. Vi tränade på kime ”neråt” i ett träningspass med Phuong.

Inga skador på uppvärmningen

I början av sommaren körde vi basketuppvärmning som vanligt, men det blev lite svullna tummar och fingrar, så sedan har vi kört fotboll istället, men liten mjuk boll. Helt omöjlig att styra. Vi blev lite inspirerade av handbollsfinalen i OS och körde även handboll en gång.

Sista sommarträningen med "Greven", Phuong, Ibra, Jenny, Katarina, Ann och Dag
Sista sommarträningen med "Greven", Phuong, Ibra, Jenny, Katarina, Ann och Dag

 

Kul sommarträning med mycket höftövningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

moonman@mailxu.com