Sofia och jag hade en liten diskussion om Kime i onsdags, så jag tänkte dela med mig lite om det som jag lärt mig och vad vi pratade om.

Vi pratar ofta om att man skall ha Kime när man utför sina tekniker, men vad är egentligen Kime?

För många, inklusive mig, så är Kime ett tillstånd av fokus. Inte bara fysisk fokus, där musklerna under ett kort ögonblick spänns, utan även ett mentalt fokus.

Det japanska ordet Kime (決め) är substantivformen av verbet Kimeru (決める), vilket betyder ”att bestämma”.

Man kan alltså säga att man är bestämd när man använder Kime. Man har alltså bestämt sig för att t.ex. slå beslutsamt. Detta kräver både ett mentalt tillstånd av fokus, ett ”nu-jäklar-klipper-jag-till-ordentligt-och-det-finns-ingen-tvekan-om-det”, samtidigt som det kräver att man fysiskt manifesterar samma sak. D.v.s. att man spänner alla muskler under ett kort, kort, kort ögonblick precis när träffen sker, varpå kroppen blir hård som sten och ett starkt inre buktryck uppstår. Den rekyl, eller motriktad kraft som uppstår vid träffen, kommer alltså träffa en stenhård kropp som inte viker en tum.

Detta ger också ofta upphov till ett speciellt utandningsljud. Man andas ut men sparar en liten del av luften och komprimerar den genom att pressa ihop magen. Man hör ett svagt ”hepp”-liknande ljud. Ljudet i sig har ingen betydelse (och bör inte överdrivas!) men är en produkt av att man har pressat ihop den lilla luft man har kvar och till slut strypt utandningen helt varpå ett buktryck uppstår.

All den här fysiska manifestationen av Kime skall ske under en väldigt kort tid. Att spänna sig före eller efter själva träffögonblicket är helt bortkastat och direkt kontraproduktivt. Att spänna sig för länge är ett vanligt problem och gör oss långsamma och paradoxalt svagare. Ju kortare tid man är spänd, ju bättre!

Här i väst så fokuserar vi ofta mer på den fysiska delen av Kime. Jag tror det är viktigt att även den mentala delen av Kime är med. Som Gichin Funakoshi sa, ”Spirit first!” …och det tolkar jag som att den mentala Kime’n är minst lika viktig som den fysiska. Det gäller alltså att vara mentalt lika stark och fokuserad som man är fysiskt

Om du vet något mer om Kime eller har synpunkter på det jag har skrivit så får du gärna lämna en kommentar.

– Jens Jacobsson

Vad är Kime?
Märkt på:    

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

pesta.coralee@mailxu.com