Samma helg som vi hade klubbmästerskap här hemma i Karlstad, så var Phuong Do från vår klubb i Stavanger, Norge och tävlade i Kata på Europamästerskapet.

Efter några års tävlingsuppehåll, så har Phuong gjort en ny satsning och gjorde under EM tävlingscomeback på internationell nivå.

Tidigare i våras vann han RM i Malmö, som var en del av uppladdningen inför EM och gav honom också en plats i JKA-landslaget.

Svenska JKA-landslaget i Karate inför JKA EM 2019 i Stavenger, Norge.
Svenska JKA-landslaget inför EM i Stavanger, Norge Foto: JKA Sweden

Tyvärr blev inte uppladdningen den bästa tänkbara, då han blev förkyld de närmaste veckorna innan tävlingen och skadade också sin tumme.

Sista träningen innan han reste till EM i Norge frågade jag Phuong vad han hade för förväntningar.

”- Jag har ingen aning om vart jag står tävlingsmässigt mot internationellt motstånd idag, och med tanke på hur uppladdningen har varit senaste tiden, så är det bara att gå in och göra sitt bästa så får vi se hur långt det räcker. Det ska bli väldigt roligt och det känns bra att vara tillbaka och tävla på den här nivån igen.”

Och hur gick det då?

I första omgången mötte han en Spanjor och de fick göra Katan Heian Yondan. Matchen slutade oavgjort och fick då mötas i Katan Tekki Shodan, där Phuong vann och gick vidare till nästa omgång i tävlingen.

Phuong Do tävlar i JKA EM 2019 med Kata Tekki Shodan.
Phuong Do tävlar med Tekki Shodan Foto: JKA Norway/Stavanger Photo Club

I andra matchen ställdes han mot en Italienare och de tävlade med Katan Tekki Shodan. Phoung vann även den matchen och var klart för kvartsfinal.

Phuong Do tävlar under JKA EM 2019 i Stavanger, Norge.
Phoung Do i JKA EM Foto: JKA Norway/Stavanger Photo Club

I kvartsfinalen, mötte han en ryss och de tävlade mot varandra med Katan Empi. Ryssen vann knappt och EM var över för Phuong Do den här gången.

Övriga Svenska framgångar i JKA EM den här gången blev 2 silvermedaljer i Kata, där Johanna Lind tog silver och även juniorlaget vann ett silver.

När Phoung var tillbaka hemma i vår Dojo, berättade han om upplevelsen och var såklart nöjd över hur bra det ändå gick. Men också full av insikt och inspiration över vad han behöver förbättra och träna mer på.

”Jag måste bli snabbare, starkare och få mer kondition. Allt måste bli bättre!”

Det är såklart superroligt och inspirerande för alla oss andra i klubben att träna med Phuong och se hur fort det går, hur starka och stabila teknikerna är.

Som tränare för barngruppen är han givetvis en superbra och fin förebild för alla barnen, både i och utanför Dojon.

Phuong Do tävlade i JKA EM
Märkt på:                        

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

blickerervin@mailxu.com