I anslutning till den lilla historialektionen vi hade i Sälen i höstas så nämnde jag staden Shuri på Okinawa och dess slott (Shurijo 首里城) som en del i vårt karateursprung. 

För ungefär en vecka sedan drabbades slottet i Shuri för en omfattande brand och brann ner till grunden. Det är inte första gången som slottet har blivit allvarligt skadat eller helt utraderat sen sin tillkomst runt 1429. Det har blivit svårt skadat och ödelagt 4 gånger tidigare (1453, 1660, 1709 och 1945). Senast det blev helt ödelagt var i slutet av andra världskriget i samband med slaget om Okinawa 1945. 

Det japanska armén använde slottet och dess underjordiska gångar som bas under slutet av kriget. 

25 maj 1945 bestämde sig dom amerikanska styrkorna för att bomba slottet och dess omgivningar från slagskeppet Mississippi i tre dagar. Till slut retirerade de japanska styrkorna och det som var kvar av slottet intogs av amerikanska styrkor.

Under efterkrigstiden och fram till 2000-talet så återuppbyggdes slottet i omgångar och blev till slut placerat på UNESCOs världsarvslista (endast dom ursprungliga delar som överlevt).

Branden som startade den 31 oktober i år var förmodligen orsakad av elektriskt fel. Det pågår nu flera insamlingar (crowdfunding) för att kunna återuppbygga slottet då det är en stark symbol för dess invånare.

– Jens Jacobsson

apalategui@mailxu.com